100 ve 101
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin kuruluşuyla birlikte bir taraftan öğrenmeye, yanlışları düzeltmeye ve bilgilerimizi, öğrendiklerimizi paylaşmaya çalıştık.
2008 yılında ilk sergimizde 30×40 cm olan fotoğraflarımız 50×70, 100×150 ye, ilk sergimizde 40 olan fotoğraf sayımız 360 fotoğrafa kadar ulaştı. Sergi alanına göre fotoğraf seçmek, konu gruplu sergiler açmak olanağı bulduk. Alışveriş merkezlerinde, üniversitelerde hatta Kadıköy iskele meydanında sergiler açtık. İlk yıllarda; kim? Hürkuş mu ne kuş ne kuş diyen bilmeyenlerden, evet tanımaz mıyım, tabi tanıyorum ilk pilotumuz, ilk şehit pilotumuza diyenlere kadar, anlattık, paylaştık, araştırdık. Aklımız erdiğince, dilimiz döndüğünce ayağımız erdiğince çalıştık. İstanbul dışında Eskişehir, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli’nde üniversite, yüksekokul ve meslek liselerinde, havacılık şirketlerinde konferanslar, paylaşımlar yaptık.
Sadece televizyon kanallarında değil, radyolarda söyleşiler, program konukluğu yaptık. Gazete ve dergilerde yüzlerce röportaj, haber ve bilgi yazılarımız çıktı. İstanbul’a yapılacak hava limanına Vecihi Hürkuş’un adının verilmesi için başlattığımız kampanya aynı zamanda onun tanıtılması amacını da gerçekleştirdi. Kampanyada verilen 32 binden fazla imza, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’na teslim edildi. Kadıköy Kızıltoprak’da “Vecihi Hürkuş Anıtı”nın yapılmasını sağladık. Proje safhasından açılışına, hatta bugün korunmasına ve eksiklerinin tamamlanmasına kadar emek verdik. Vecihi Hürkuş ve eserlerini anlatmak, özel havacılık günlerinde onu anmak gururunu da, hep o anıtın altında gururla yaşamaya çalışıyoruz.
Derneğimiz, Vecihi Hürkuş hakkında en etkin, doğru ve yardımcı yaklaşımıyla, giderek daha bilinen ve güvenilen bir kaynak, bir bilgi merkezi oluyor. Öyle ki, doktora tezi çalışmalarından, lise ve ilköğretim ödevlerine kadar bir yelpazede yardımcı olmaya çalışıyoruz. Başvurularda özellikle eksikleri hatırlatıyor, kaynak gösteriyor ve çalışmaları yanlışlardan arındırmaya çalışıyoruz.
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi kurulunca daha etkin olacak Türk ve Dünya Havacılığı Kitaplığımızda şimdiden 400 üzerinde kitabımız, 1000 civarında dergimiz ve gazete koleksiyonumuzu geliştirmeye, düzenlemeye çalışıyoruz.
30 Bin civarındaki verinin derinlikleriyle araştırılması, derlenmesi, düzenlenmesi ve paylaşılması artık özel bir “Vecihi Hürkuş Enstitüsü” kurulmasını zorunlu kılıyor.
Bugüne kadar yapabildiklerimizi bilenlerin ortak bir sorusu var: Nasıl? Neyle yapıyorsunuz? Aynı cevabı veriyoruz. “Kendi yağımızla kavruluyoruz” diyor ve ekliyoruz: “Ama yağsız tavada”. Gerçekten de “yağımız yok” harçlıklarımızı biriktirerek yapıyoruz. Doğrudan ve sürekli bir gelir olasılığımız yok. Ama bunlar yok diye çalışmayacak mıyız? Paylaşmayacak mıyız? Aşkla, şevkle, gururla çalışacağız, paylaşacağız.
Birinci yılımızda Vecihi Hürkuş’un 1942 yılında yayınladığı “Havada” kitabının basımını başardık. O yıllarda tek kitapla, kitap fuarlarına, kitap günlerine katıldık. Sonraki yıllarda ikisi Vecihi Bey tarafından hazırlanan 3 kitap daha yayınladık.
Bazı anı ürünleri hazırladık, kitap ayraçları, tasarım yarışmamızda kazanan çizimlerle yaptığımız tişörtler, bardaklar. Sonra astar’ın ne kadar pahalı olduğunu öğrendik. Yılmadık. 2018 yılında özel tasarımlı, el işi VECİHİ K-VI DEFTERİ yaptık. Bizim için kitaplar gibi değerli.
Bir çalışmayı sürdürüyoruz. Türkiye içinde yaptığımız havayolu seyahatlerinde Türk Kaptan’a kitabımızı uçuş anısı olarak takdim ediyoruz. Vecihi Hürkuş kitabını kabul etmek onlar için de heyecan ve sevinç verici oluyor. Kimi zaman teşekkür edip mutluluklarını ifade ediyorlar, kimi zaman gözleri doluyor, kimi zaman uçakta anons yaparak Vecihi Hürkuş’u anlatıyorlar, derneğimize teşekkür ediyorlar.
Uçuş armağanlarımızı suna suna, 99. Kaptanımıza geldik.
100. Uçuş anımız olarak;13 Mart 2019 SAW-KYA TK7286 Anadolujet 22.45 uçuşu: Kaptan Cem ESEN, Kabin Amiri Bihter İPEK (Fotoğraf)
101.Uçuş:
15 Mart 2019 KYA – SAW Pegasus PC2703 10,30 uçuşu Kaptan: Yakup DAMGACI, Kabin Amiri: Meryem BİLGE
Bunu Paylaş
Bu sayfayı takipçilerinle paylaş!