6 Ekim 1933 – Vecihi Hürkuş Anlatıyor

İSTANBUL’UN KURTARILIŞININ 10. YILI / MUTLU BİR İLK / İLK TÜRK KABİN UÇAK VECİHİ XVI / İLK UÇUŞ

“6 Ekim 1933, hava açık, hafif güney rüzgarı, prototip uçuş tecrübesi için elverişli bir durum. Hemen uçağa atladım, motoru çalıştırdım, motorun son tecrübesi, normal ve ahenkli idi. Makinistime tekerlek önündeki takozları işaret ettim. Takozlar çekilince uçak serbest kaldı. Koşmaya başlayan uçak meydanın yarısını bulmadan yeri terk etti, deniz üzerinde yükseliyorum, kumandaları ayrı ayrı işleterek uçağın kumandalara itaat hassaslığını kontrol ediyordum.
Tıpkı Vecihi XIV ‘ün ilk uçuşu gibi bir hal vardı içimde.

Bu Vecihi XVI ‘nın bu meydan cıvarındaki tecrübeleri yarım saat devam etmişti. Her şeyi normal bulunca uçağı Beşiktaş yönüne çevirdim. Beş dakikada Yıldız üzerine varmıştım, burada Nuri Bey’in konağı üzerinde dönmeye başladım. Nuri Bey ve ailesi toplu halde bahçeye çıktılar ve uçaklarını zevkle seyrettiler. Konağın damına sürünürcesine yaptığım selam uçuşundan sonra dönüp yine meydana indim, bu yarım saat sürmüştü.”
* VECİHİ XVI; Vecihi Hürkuş’un 16. Projesidir.
* VECİHİ XVI; İniş takımları Vecihi Hürkuş tarafından değiştirilerek aynı zamanda deniz uçağı olarak kullanılmıştır.
* “NURİ BEY” yazısı ve kuyrukta yer alan “Cumhuriyet Halk Fırkası simgesi; Nuri Demirağ ve CHF İstanbul İl Örgütü tarafından yapılan bağışlar nedeniyle Vecihi Hürkuş tarafından jest olarak konulmuştur.

TVHMD

Pin It on Pinterest

Share This

Bunu Paylaş

Bu sayfayı takipçilerinle paylaş!