Ben de Şahidim Hâkim Bey…
GÖNÜL DERMAN HÜRKUŞ
Vecihi Bey’in büyük kızına doğumunda “Gönül Derman” adı verilmişti. GÖNÜL DERMAN HÜRKUŞ.
Gönül Hanım; doğumunda konulan ikinci adı Derman’dan hiç memnun değildi.
Yıllar sonra 25 Ağustos 1954 tarihinde Melih Bülent Şarman Bey ile evlendiğine HÜRKUŞ soyadı kalkmış ve artık Gönül Derman ŞARMAN olmuştu. Yıllarca istemese de Derman ikinci adını kullandı.
Melih Bülent Bey ne yazık ki, 4 Eylül 1999 tarihinde vefat etti.
Gönül Hanım; isterse baba kaydına dönüp HÜRKUŞ soy adını alabilirdi. Ancak çocukları vardı ve onlardan farklı bir soyadı kullanmak da istemiyordu. Ama her zaman babasının, Vecihi Hürkuş’un soy adını gururla kullanmayı da çok istiyordu.

YILLANMIŞ BİR ARZUNUN ÇİÇEKLENMESİ
29 Kasım 2007 tarihinde Gönül Hanım’ın çok büyük manevi desteği ile Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği kuruluşunu yapmıştık.
Gönül Hanım; tam adı her yazıldığında, söylendiğinde “Derman” adından rahatsız oluyordu. Hürkuş adını kullanmak istiyordu hâttâ kardeşi Sevim Hanım’la birlikte hazırladıkları “Bir Tayyarecinin Anıları” kitabında da “GÖNÜL HÜRKUŞ ŞARMAN” adını kullanmıştı.
Ancak; Gönül Hanım’a “HÜRKUŞ” soyadını almak, onun tercihleri nedeniyle doğru ve mümkün değildi.
Bir yol vardı. 14 Haziran 2007 tarihinde Kadıköy 7. Noterliğinde bir vekaletname düzenlendi. 2 Ağustos 2007 tarihinde de Kadıköy Asliye 2. Hukuk Mahkemesinde İsim tashihi davamızı açtık.
KADIKÖY ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ DURUŞMA SALONU
Talebimiz; İsmi verildiğinde, ‘Gönül’ adı yanında ‘Derman’ adının da takıldığı, ancak bugüne kadar ‘Gönül Hürkuş’ olarak tanındığını, Derman isminin nüfustan silinerek isminin GÖNÜL HÜRKUŞ olarak düzeltilmesiydi.
Davanın duruşması 25 Eylül 2007 tarihinde yapıldı. Bir Tayyarecinin Anıları kitabı dahil tüm delillerimizi sunmuş, tanığımız Hakan Demirbağ’ı da duruşmada hazır etmiştik.
Duruşmada taleplerimizi tekrar ettik. Tanığımızı dinlettik.
VE BİR DOĞAL TANIK…
Tanık yerine oturduğu sırada; arkamızdan duruşma bekleyen avukatların sırasından, güçlü ve davudi bir ses geldi.
“Ben de şahidim hâkim bey;
Vecihi Bey, biz çocukken mahallede büyük bir arsaya indiğinde tüm çocuklar heyecanla etrafını sarmıştık. Bize, evlerinizden izin alın sizi de uçakla gezdireyim dedi” diye gözleri dolarak doğal bir anlatımla kendiliğinden kamu tanığı (!) oldu.
Kadıköy’ün sevilen, tanınmış üstatlarından Avukat HALUK ÖZTAP konuşmasını bitirip oturdu.
Herkes heyecanlanmış, şaşırmıştı. Olağan bir durum değildi. Bu anı yaşamış olmak bir şanstı. Bir rüya görmüş, o anları yaşamıştık.
Duran zaman, yeniden akmaya başladı. Davalı Nüfus Müdürlüğü temsilcisi, takdiri mahkemeye bıraktı. Cumhuriyet Savcısı Erol Ciritçi; “davacının iddiasının nüfus kaydı, tanık beyanı, ibraz edilen belgeler ve dosya kapsamı ile ispat etmiş olduğundan davanın kabulüne karar verilmesini” talep etti.
Mahkeme Hâkimi Yalçın Erkmen; “Toplanan delillere ve dinlenen davacı tanığının beyanlarına göre davacı taraf iddiasını kanıtlamış olmakla, davanın kabulüne, davacının ‘Gönül Derman’ olan isminden ‘Derman’ isminin nüfustan silinerek yerine ‘HÜRKUŞ’ isminin nüfusa kayıt ve tesciline” karar vermişti.
Karar, taraflarca temyiz edilmediğinden 30 Ekim 2007 tarihinde kesinleşti.
Bu suretle; Gönül Hanım’ın arzusunu gerçekleşmiş ve ailesinin, babasının soyadını HÜRKUŞ olarak adına eklenmesini sağlamıştık. Onun, yaşamı boyunca gülen gözleriyle teşekkürü benim de yaşamım boyunca aklımda yerini koruyacaktır…
16 EYLÜL 2008 KADIKÖY HALK EĞİTİM MERKEZİ
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği olarak kuruluşumuzdan sonra ilk etkinliğimiz 28 Ocak 2008 tarihinde, ilk Türk uçağı VECİHİ K-VI’nın ilk uçuş yıl dönümünde Caddebostan Kültür Merkezinde konferans, video gösterimi ile fotoğraf sergimizi açtık.
Aklımız erdiğince, dilimiz döndüğünce ve ayağımız erdiğince kuruluş amacımıza uygun etkinlikler, konferanslar, sergiler ve yazılarla çalışmalarımızı sürdürmeye özen gösterdik.
İlk Sivil Türk Uçağı VECİHİ XIV; 1930 Yılı Eylül ayında Kadıköy’de ilk uçuşunu yapmıştı. Bunu kutlamalı ve toplumla paylaşmalıydık. O tarihte ilk uçuş tarihinin 16 Eylül olduğu bilgisine sahiptik. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi müdürü Serpil Güleçyüz’ü ziyaret ederek KHEM salonunu talep ettik.
Vecihi Hürkuş ve Kadıköy’de İlk uçuşunu yapan VECİHİ XIV için bir program hazırladık.
Programın bir maddesi de “Vecihi Hürkuş Tanıkları ile Sohbet” oldu.
O gün, iki değerli tanığımızın izinleriyle, sahnede kısa bir sohbet yapabildik.
İki konuğumuz aynı mahalleden çocukluk arkadaşıydı. Bostancı’da sokakta oynarlarken, gürültüyle gelen bir tayyare; yakınlarında bir arsaya iner. Çocuklar koşuşur. Gelen, VECİHİ XIV uçağı ile Vecihi HÜRKUŞ’tur.
“Haydi çocuklar” der “evlerinizden izin alın, sizi uçurayım”.
Vecihi Bey, izin alan çocukları iki grup halinde Bostancı, Kadıköy, Marmara üzerinde dolaştırır. Bu unutulamaz bir anıdır. Çocuklar bunu asla unutmazlar.
O çocuklardan ikisi; Sayın İsmet Gülen Moran ve Avukat Sayın Haluk Öztap; 74 sene sonra 16 Eylül 2008 günü, o büyük heyecanı tekrar yaşayarak o toplantıda paylaştılar.
Bugün her ikisi de rahmetli. Onların bu anısını, Sayın Haluk Öztap’ın vefatını öğrendiğim bu gün, yüksek şahsiyetlerine ve aziz hatıralarına saygıyla, şükran duygularımızla paylaşıyorum.
6 Ocak 2020 İstanbul
Bahadır Gürer
Bunu Paylaş
Bu sayfayı takipçilerinle paylaş!