Sabiha Gökçen’in Elini Öpmek
Bu gün 22 Mart 2018,
Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in doğum tarihi 22 Mart (1913). Ölüm tarihi de aynı gün 22 Mart (2001)
Sabiha Gökçen’i bir toplantıda* dinlemek ve elini öpmek, o gün için çok gurur, heyecan veren bir olaydı.
Bu gün aynı heyecanı gururla yaşıyorum.
Sabiha Gökçen büyüğümüzü saygıyla, sevgiyle anıyoruz.
Her zaman göklerde olduğunuzu ışıklar saçmaya, muhteşem bir örnek olmaya devam ettiğinizi biliyoruz.
* 2 Aralık 1993 – Küçük Çamlıca Lions Kulübü toplantısı
Sabiha Gökçen’in Hayatından Kısa Kısa
* Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi.
* Mustafa Kemal Atatürk’e giderek okumak istediğini söyledi. Bu olayın ardından Mustafa Kemal, Sabiha’yı evlatlık edindi.
* 1935 senesinde Türkkuşu’nun açılış töreninde planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa yöneldi. Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Bu dönemde yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda tamamladı.
* Eskişehir Havacılık Okulu’nda Savmi Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçuş dersleri aldı. 25 Şubat 1936’da ilk kez motorlu uçak ile uçmaya başladı.
* Gökçen 1937 senesinde Tunceli’de çıkan isyanı bastırmak için başlatılan Dersim Harekatı’nın hava saldırısı safhasında yer alan ilk kadın savaş pilotuydu.
* 1937 senesinde Fransa’nın, Hatay’ı Suriye’ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler, başkentte sert tepkiyle karşılandı. Mustafa Kemal’in emriyle üniformasını giyen Sabiha Gökçen, Fransız elçisinin önünde havaya üç el ateş etti ve “Hatay’ın vatana katılması için gerekirse silahlanırız” dedi. Bu olaydan sonra tutuklanarak 1 gün hapis yattı. Gökçen’in bu teşebbüsü sayesinde Atatürk’ün planı tuttu ve düşmana göz dağı verildi.
* 1938 senesinde uçağıyla beş gün süren bir Balkan turu gerçekleştirdi. Bu seyahati sırasında Atina, Sofya ve Belgrad gibi şehirleri gezdi. 22 Haziran 1938’de İstanbul’a geri döndü.
* Sabiha Gökçen, manevi babası Mustafa Kemal’i kaybedince ordudan ayrılarak Türkkuşu Uçuş Okulu’nda başöğretmen olarak çalışmaya başladı. 1955 senesine kadar da bu görevini sürdürdü.
* 22 Mart 2001’de Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde vefat etti.
Bunu Paylaş
Bu sayfayı takipçilerinle paylaş!